Детально про закупівлі держави за останні півроку та коли очікувати повернення показників «мирного часу»

ATinformБизнес 21.09.2022 в 10:26593Обсудить
Детально про закупівлі держави за останні півроку та коли очікувати повернення показників «мирного часу»
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Команда SmartTender проаналізувала, якою була динаміка закупівель, та коли кількість оголошених процедур наблизиться до показників «мирного часу».

Починаючи з 24 лютого більшість публічних закупівель стали на паузу: одні державні компанії вирішили перенести їх на пізніший час, інші — втратили потребу взагалі проводити тендери.

Переважна ж більшість перейшла на прямі закупівлі поза системою Prozorro. Це було зручно для замовників, адже придбати все необхідне можна було у конкретного постачальника у найкоротший строк. Але з іншого боку така ситуація не сприяла економії бюджетних коштів, оскільки саме завдяки конкуренції замовникам вдається купити предмет закупівлі за ціною, що може бути навіть на 60% нижчою за стартову вартість.

Команда акредитованого майданчика Прозоро SmartTender проаналізувала, якою була динаміка закупівель, та коли орієнтовно кількість оголошених процедур наблизиться до показників «мирного часу» (до 24.02.22).

Як змінювалась щомісячна кількість закупівель у Prozorro

Згідно з даними аналітики BI Prozorro, щомісяця державні замовники проводили таку кількість конкурентних публічних закупівель:

  • лютий (з 1 по 28 число) — 50,37 тисячі закупівель;
  • березень — 6,4 тисячі закупівель;
  • квітень — 2,84 тисячі закупівель;
  • травень — 4,22 тисячі закупівель;
  • червень — 7,43 тисячі закупівель;
  • липень — 19,67 тисячі закупівель;
  • серпень — 28,15 тисячі закупівель.

Як бачимо, щомісяця кількість конкурентних процедур впевнено збільшується. Це повʼязано із тим, що 24 червня уряд ухвалив зміни до Постанови КМУ №169, які повернули в систему Prozorro конкурентні закупівлі для більшості державних замовників.

За оптимістичними прогнозами вже протягом наступних чотирьох місяців кількість публічних закупівель повернеться до показників «мирного часу».

Що найчастіше закуповує держава

державні закупівлі

Державні замовники, що закуповують товари й послуги для потреб оборони, обслуговування обʼєктів критичної інфраструктури та закриття нагальних потреб під час воєнного стану, купують все необхідне напряму, поза системою Prozorro. Отож їхні закупівлі не враховувались у даній статистиці. Решта замовників проводили конкурентні закупівлі протягом лютого-серпня найчастіше у таких категоріях:

  1. 09000000-3 Нафтопродукти, паливо, електроенергія та інші джерела енергії — 7,40 тисячі закупівель.
  2. 45000000-7 Будівельні роботи та поточний ремонт — 7,27 тисячі закупівель.
  3. 33000000-0 Медичне обладнання, фармацевтична продукція та засоби особистої гігієни — 6,36 тисячі закупівель.
  4. 15000000-8 Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція — 4,60 тисячі закупівель.
  5. 03000000-1 Сільськогосподарська, фермерська продукція, продукція рибальства, лісівництва та супутня продукція — 3,60 тисячі закупівель.

Дані категорії залишаються лідерами й станом на вересень. Для того, щоб переглянути потенційно цікаві закупівлі, переходьте на майданчик SmartTender Prozorro та скористайтеся пошуком за ключовими словами, категоріями CPV, локацією або іншими фільтрами.

Як взяти участь у публічній закупівлі

Якщо ви ще не працювали у публічних закупівлях, але хочете розширити свій ринок збуту та знайти замовників серед державних компаній, виконайте такі кроки:

  1. Зареєструйтесь на майданчику SmartTender.
  2. Знайдіть цікаву вам закупівлю на сторінці «Публічні закупівлі Prozorro».
  3. Подайте заявку (цінову пропозицію) на участь у закупівлі.

Якщо ви маєте будь-які питання щодо участі у публічних тендерах — звертайтеся до служби підтримки майданчика SmartTender.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

21.09.2022 в 10:26
0.0 из 5 // 0 державні закупівлі, закупівлі, SmartTender, Prozorro
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.