5 цікавих фактів про черепах

ATinformLifeStyle 21.07.2022 в 20:18534Обсудить
5 цікавих фактів про черепах
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Пізнавальний інтернет-журнал discover.in.ua підготував підбірку цікавих фактів про черепах, від яких у вас просто перехопить подих.

Черепахи, що з'явилися на Землі давним-давно, не перестають дивувати тих, хто бачить їх вперше. Повільні, закуті у міцні панцири, вони довго, і тому у багатьох культурах вважаються символом мудрості. Що, втім, не заважає мешканцям ряду країн вживати їх у їжу, та настільки активно, що деякі їхні види зараз стоять на межі вимирання, а збирання черепаших яєць суворо карається законом.

Пізнавальний інтернет-журнал discover.in.ua підготував підбірку цікавих фактів про черепах, від яких у вас просто перехопить подих.

1. Антарктика — єдиний континент, на якому не живуть черепахи

Як адаптивні істоти, черепахи можуть виживати практично в будь-яких умовах.

Хоча більшість видів зустрічається на південному сході Америки та у Південній Азії, їх все ще можна зустріти в інших частинах світу.

Морські черепахи іноді можуть опинитися в Європейській Арктиці, але в Антарктиці їх не знайти.

Шкіряна черепаха — найпоширеніша черепаха, що виходить за Полярне коло, а на півдні — до Нової Зеландії.

2. Всі черепахи відкладають свої яйця на суші

Це може не здатися безумством — поки ви не врахуєте, що існує понад 300 видів черепах!

Звісно, ​​їх звички відкладати яйця можуть трохи відрізнятися, але черепахи відкладають яйця на суші.

Наприклад, шкірясті черепахи мігрують за тисячі кілометрів лише для того, щоб відкласти свої яйця! Вони повернуться на той самий пляж, на якому народилися, і відкладають свої власні яйця.

Річкові черепахи зазвичай відкладають свої яйця неподалік того місця, де вони живуть і їдять на березі.

Черепахи, що живуть на суші, як і самшитові черепахи, знаходять вологий ґрунт у лісах чи болотах.

Тільки якщо черепахи не мають іншого виходу, вони можуть відкласти свої яйця у воді, але тільки в крайньому разі.

3. Черепахи можуть потонути

черепаха

Попри те, що вони, здається, залишаються під водою протягом величезної кількості часу, черепахи безперечно можуть потонути. Все що завгодно без зябер може потонути!

Загалом черепахи можуть затримувати дихання на 30 хвилин. Але, звичайно, залежно від конкретного виду, час може варіюватися. Це також залежить від розташування та температури води.

Один вид, Логерхедська черепаха, спостерігався під водою протягом 10 годин! Коли морська черепаха відпочиває чи спить, вона може перебувати під водою 4-7 годин. Черепахи досить розумні, щоб повернутися на поверхню, коли їм потрібне повітря.

Однак, якщо черепаха відчуває стрес, наприклад, застрягла в рибальській сітці, вона може швидше використовувати кисень і навіть потонути протягом кількох хвилин.

4. На стать черепахи впливає температура

В багатьох видах тварин стать визначається під час запліднення. Але коли йдеться про черепах, це особливий випадок.

Температура яєць під час їхнього розвитку є вирішальним фактором. Якщо яйця черепахи інкубуються за температури нижче +27 °C, то яйця черепахи вилуплюються самцями. Якщо вони інкубуються вище +31 °C, то немовлята будуть самками. Все, що знаходиться в проміжку між цими температурами, може призвести до того, що вилуплення відбуватиметься як самцем, так і самкою.

5. У черепах є вбудований компас

Як ми вже згадували, черепахи можуть повернутись на ті ж пляжі, на яких вони народилися. Але як вони знаходять його серед мільйонів пляжів у світі? Черепахи чутливі до магнітного поля Землі.

У магнітному полі є сила поля і кут, під яким лінії поля перетинають землю. Черепахи можуть виявити обидві складові та зрозуміти, де в океані вони знаходяться, тому насправді їхнє почуття напрямку навіть сильніше за компас!

Більше фактів про тварин можна дізнатися на офіційному сайті журналу «Discover». Всього на сайті зібрано матеріали більше ніж на 3000 цікавих тем. Досліджуйте світ разом з «Discover».

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

21.07.2022 в 20:18
0.0 из 5 // 0 тварини, Черепахи, факти
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.