5 міфів про мікрохвильовку

ATinformLifeStyle 22.04.2022 в 12:42906Обсудить
5 міфів про мікрохвильовку
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Ось начебто живемо не в середньовіччі, а такі антинаукові забобони навколо побутової техніки — швидше правило, ніж виняток.

Ось начебто живемо не в середньовіччі, а такі антинаукові забобони навколо побутової техніки — швидше правило, ніж виняток. Напевно ви не раз стикалися з упередженнями щодо мікрохвильових печей: Відійди від неї, не опромінюйся! Краще розігріти на плиті, а то всі поживні речовини вб’єш!

Ось начебто живемо не в середньовіччі, а такі антинаукові забобони навколо побутової техніки — швидше правило, ніж виняток, пише сайт ladypapers.com. Тому вважаємо своїм обов’язком їх розвіяти й відновити чесне ім’я.

Міф № 1: Мікрохвильовка «вбиває» їжу

Тобто є нібито жива їжа і мертва. І розрізняються вони способом обробки. А термічний вплив на корені вбиває клітини моркви в супі, смаженої курочки й навіть атоми ягід в киселі.

Правда в тому, що клітини фруктів і овочів починають гинути відразу після збору плодів. І вже, звичайно, наявність або відсутність «живих клітин» не змінює хімічний склад продукту і не виключає поживних речовин.

Міф № 2: Шеф, все пропало… все пропало!

Вважається, що спаржа, тушкована на сковорідці, буде сповнена поживних речовин, але варто вам тільки на 1 хвилину відправити це ж блюдо у мікрохвильовку, і їх більше немає.

Будь-який спосіб обробки свіжих продуктів впливає на вміст білків, жирів, вітамінів і мікроелементів. Але це залежить не від мікрохвильовки, а від інтенсивності і тривалості нагріву, а головне — від площі контакту з навколишнім середовищем.

Так, при варінні їх втрачається набагато більше. Самими ж щадними якраз вважаються запікання в духовці, смаження на сухій сковороді і… приготування в мікрохвильовій печі.

Міф № 3: Їжа стає радіоактивною

А ще змінюється молекулярна структура. Радіохвилі мікрохвильової печі в принципі не здатні змінити атомно-молекулярну структуру продукту. Для цього їй банально не вистачає потужності. Квант енергії мікрохвильового (неіонізуючого) випромінювання не здатний відірвати електрон від атома. Максимум, що може зробити вашу піцу радіоактивною, — адронний коллайдер.

Будь-які зміни в смаку продуктів обумовлені тим, що в мікрохвильовці продукт прогрівається повністю, а не поверхнево, як в сковороді або духовці.

Міф № 4: Мікрохвильовка здатна викликати рак

Збій в роботі імунної системи можливий тільки при тривалому прямому контакті. Він не може бути таким при побутовому використанні печі. По-перше, готовий прилад оснащений різними ступенями захисту від випромінювання. Щільність його потужності в мікрохвильовці-5 мВт / см2 на відстані 5 см від печі. Для порівняння, в мобільному телефоні вона в 2 рази більше при інших рівних, але тривогу щось ніхто не б’є.

Міф № 5: при розігріві утворюються канцерогени

Як вже було сказано вище, потужність мікрохвильової печі для цього мала. Канцерогени ж можуть виділятися, якщо ви будете розігрівати їжу в невідповідному посуді — поліетилені або не призначеному для мікрохвильовки пластику.

Ну і, звичайно, не намагайтеся ставити посуд з металевою фарбою або зроблені з металу. Це загрожує псуванням посуду або побутовим вибухом.

А в іншому користуйтеся мікрохвильовками на здоров’я і пам’ятайте, що є набагато більше дійсно небезпечних речей. І не ускладнюйте собі життя!

Джерело: https://ladypapers.com/

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

22.04.2022 в 12:42
4.8 из 5 // 4 міфи, мікрохвильовка
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.