Атомна енергетика на Місяці: компанія Rolls-Royce представила свій ядерний реактор

ATinformТехно 07.12.2023 в 15:37331Обсудить
Атомна енергетика на Місяці: компанія Rolls-Royce представила свій ядерний реактор
Фото: Rolls-Royce
Британська компанія планує підготувати діючий реактор для відправки на Місяць через кілька років.

Компанія Rolls-Royce представила концептуальний ядерний реактор, який може забезпечити енергією майбутні бази на супутнику Землі. Поки що це тільки модель, але інженери британської компанії мають намір створити в найближчому майбутньому працюючу версію для того, щоб відправити її на Місяць уже в 2029 році, пише Space.

У березні Космічне агентство Великої Британії виділило компанії Rolls-Royce майже 4 млн доларів для розробки потенційно революційної місячної технології — ядерного реактора для забезпечення енергією баз на Місяці.

Згідно із заявою компанії, це дало змогу провести важливі дослідження і розробити технології, які наближають головну мету — створити працюючий міні-реактор, що створює ядерну енергію. При цьому цю розробку можна буде використовувати не тільки в космосі, а й на Землі.

Модель міні-реактора, представлена компанією Rolls-Royce, має ширину 1 метр і довжину 3 метри. Поки що, цей пристрій не створює енергію і потрібно ще 6 років і кілька мільйонів доларів для того, щоб створити діючий пристрій. Якщо все піде за планом, то у 2029 році цей реактор вирушить на Місяць для перевірки працездатності технології. Процес створення енергії в новому реакторі буде таким самим, як і на АЕС, тобто енергія виділяється внаслідок поділу ядра атома.

Більшість апаратів, які вирушають на поверхню Місяця, отримують енергію від сонячних променів. Але цей спосіб має свої обмеження, адже щомісяця на Місяці на 2 тижні настає ніч і сонячного світла недостатньо для отримання енергії.

Простішим і менш потужним джерелом ядерної енергії, яке використовується в деяких космічних апаратах, є радіоізотопні термоелектричні генератори (РТГ). Ці ядерні батареї засновані на природному процесі радіоактивного розпаду, під час якого менш стабільне ядро з часом перетворюється на більш стабільне, виділяючи при цьому енергію.

З іншого боку, процес ядерного поділу розщеплює велике атомне ядро на дрібніші фрагменти. У результаті реакції виробляється набагато більше енергії.

Інженери компанії Rolls-Royce зараз займаються вивченням методів, які дадуть змогу перетворювати тепло, що виділяється реактором унаслідок ядерного поділу, на електрику. У звичайних ядерних реакторах на Землі це тепло призводить до закипання води, яка потім перетворюється на пару, що обертає турбіну. Однак така система може виявитися занадто складною для космічної техніки.

Аватар Skibair Ирина Скиба / Skibair
Журналист ATinform

07.12.2023 в 15:37
4.5 из 5 // 2 ядерний реактор, Rolls-Royce
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.