Чисті судини — тривале життя

ATinformСтатьи 09.01.2023 в 20:24375Обсудить
Чисті судини — тривале життя
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Уповільнити процес утворення бляшок в судинах, ба навіть уникнути його — цілком реальна задача. Варто лише пам'ятати кілька аспектів.

Більшість людей похилого віку страждає від серцево-судинних захворювань, більшість смертей у цьому віці трапляються саме через негаразди із судинами та через усі ті хвороби, які це явище викликає. Виявляється, запобігти цьому вкрай просто, вся справа лише у способі життя, і лише один із його аспектів — харчування — вже здатен запобігти тяжким патологіям.

Що відбувається в організмі при серцево-судинних захворюваннях

Найчастіше чинником цих недугів стають бляшки. Ви чули цей термін, але чи правильно його розуміли? Атеросклеротичні бляшки — це паразитичні утворення: шар із кальцію та холестерину, що встеляє внутрішні стінки судин. Кальцій у цих утвореннях є наслідком осідання колоній мікробів, які ніби обгортаються ним для власного захисту. Тому зазвичай під кальцієвою бляшкою міститься безліч мікробів. Закріплення їх на стінках судин (наприклад, коронарної артерії) відбувається в місцях уражень, це може бути мікроскопічна ранка, окислення, осередок запалення, або ж ушкодження зайвим цукром, алкоголем чи токсинами.

Бляшки пов'язані з ЛПНГ — ліпопротеїдами низької густини — "транспорті" холестерину. Саме їх і називають "поганим холестерином", оскільки ЛПНГ є призвідником атеросклерозу. Холестерин, змішаний з фіброзною тканиною, виконує для бляшки роль пластиру, вцементованого кальцієм. В цьому ж місці формуватиметься і тромб.

Здається, ми вивчили цю паразитну структуру достатньо, аби розуміти її походження та її небезпеку. Але — як же боротися з нею і, головне — як не допустити її утворення всередині наших судин?

Як запобігти бляшкам в судинах

бляшки в судинах

Уповільнити процес їх утворення, ба навіть уникнути його — цілком реальна задача. Варто лише пам'ятати кілька аспектів.

Згадані вище колонії мікробів науковці називають біоплівкою. Вони провели кілька досліджень парадонтальних бактерій — патогенів, що присутні у порожнині рота. Виявилося, що ці патогени згодом опиняються в бляшках судин, проникаючи у кров через пори в яснах, які виникають і розширюються, коли в організмі бракує вітаміну C. Ось чому вживати продукти багаті на цей вітамін радять нам дієтологи, і ось чому регулярного чищення зубів вимагають від нас не лише стоматологи, а й кардіологи.

Одна з тих речовин у нашому організмі, які контролюють кальцій — це вітамін K2. Він спрямовує кальцій саме туди, де той буде корисним, а не шкідливим — у наші кістки. Якщо наш організм відчуває дефіцит K2, кальцій відкладатиметься на м'яких тканинах — не лише всередині судин, а й на суглобах.

Утворення на стінках судин не будуть виникати, якщо не матимуть, за що вхопитися — якщо не буде ушкоджень судин, про які ми говорили. Виявляється, є відповідальний і за цілісність судин — це вітамін E. Це потужний антиоксидант і він не дає виникати окисленням і запаленням на покривному шарі судин. Крім того, вітамін E важливий і для серцевого м'яза, він забезпечує його киснем і запобігає серцевим нападам.

І для здорового серця, і для неушкодженості судин є надзвичайно важливим утримувати правильний баланс жирних кислот: не допускати, щоб Омега-6 перевищила рівень Омега-3. Ви пам'ятаєте, в яких харчових продуктах міститься "третя" Омега?

Раціон для здорових судин

раціон для здорових судин

Якою ж має бути дієта, насичена необхідними для чистих і здорових судин речовинами?

Якщо говорити про жирні кислоти, то багатим на Омегу-3 виявиться промисловий лосось. Якщо в судинах є осередки запалень, поява у вашому раціоні лосося усуне цю проблему. Також ви помітите зниження зависокого тиску крові.

А ви знаєте, який продукт харчування забезпечить ваш організм і вітаміном K2, і семиденною дозою вітаміну C? Підказуємо: він найбагатший за вмістом корисних мікроорганізмів і діє як пробіотик завдяки молочнокислим бактеріям… Це всім знайома квашена капуста.

Молочнокислі бактерії — це не окремий вид, а ціла група різних бактерій, що беруть участь у процесах ферментації. Крім того, вони здатні знижувати тиск, регулювати холестерин і навіть руйнувати вже згадані біоплівки бляшок. А стабілізуючи мікрофлору кишківника, молочнокислі бактерії позитивним чином впливають і на здоров'я серця. Постійна їх присутність у раціоні може збільшити вироблення вторинних жовчних солей, які сприяють засвоєнню вітамінів D, E, і K2. Кожен з них є корисним для серця, судин і багатьох інших органів.

Найкращою зеленню, яка перевищує за всіма показниками звичний листовий салат — це рукола. Речовини, що містяться в ній, корисні для здоров'я печінки, для стабілізації рівня глюкози, для здолання тієї ж таки біоплівки, для живлення мікрофлори кишківника, для еластичності судин і, відповідно, нормалізації артеріального тиску. Готуючи салат з руколи, додайте в нього натуральної оливкової олії — для боротьби з гіпертонією і запаленнями — або ж яблучного оцту — для запобігання серцево-судинним захворюванням і регуляції цукру в крові та рівня холестерину.

Посильте смакові враження і цілющу дію свого салату додаванням тертого сиру. В ньому містяться і K2, і пробіотики, і протеїни.

Не зайвим буде згадати й про властивості часнику. Він корисний для серця своєю здатністю розріджувати кров, що знижує ризик утворення тромбів. Крім того, часник нормалізує тиск, долає мікроби та руйнує біоплівки.

Всі вітаміни для серця і судин — в одному препараті

Так, такий препарат існує. Більш того, він не один. Наприклад, комплекс Heart Beat від фірми Natures Plus містить у своєму складі таурин, чотири вітаміни групи B, ряд мікроелементів — кальцій, магній, селен і калій — а також рослинний комплекс із десятка компонентів. Препарат рекомендують при захворюваннях серцево-судинної системи, атеросклерозі та підвищеному тиску.

комплекс Heart Beat від Natures Plus

Також із вітамінів, мікроелементів та рослинних екстрактів складається і комплекс Targeted Choice, вироблений компанією Bluebonnet Nutrition. Його спектр застосування ще ширший: ці капсули допоможуть не лише при захворюваннях серцево-судинної системи, атеросклерозі, підвищеному артеріальному тиску. Препарат також здатен нормалізувати рівень холестерину в крові та зміцнити ослаблий імунітет.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

09.01.2023 в 20:24
0.0 из 5 // 0 серце, судини, Heart Beat, Targeted Choice
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.