ЄС має намір наростити оборонно-промислове виробництво, — Bloomberg

ATinformМир 27.02.2024 в 17:39316Обсудить
ЄС має намір наростити оборонно-промислове виробництво, — Bloomberg
Фото: Getty Images
Єврокомісія запропонує створити новий орган для координації інвестицій під назвою Рада з оборонної промислової готовності

Європейський союз прагнутиме, щоб до 2035 року половина його оборонних систем закуповувалася всередині блоку, що змінить тенденцію, коли більша частина військової техніки закуповується в третіх країнах. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Ця мета є частиною Європейської оборонної промислової стратегії, розробленої виконавчою владою ЄС, в якій також описуються спільні інвестиції, заходи щодо забезпечення безпеки критично важливих поставок і зміни в кредитній політиці Європейського інвестиційного банку, йдеться в проєкті документа, з яким ознайомилося агентство Bloomberg.

Очікується, що Єврокомісія представить стратегію, яка ще може бути змінена, протягом найближчих тижнів.

Пропозиції в оборонній стратегії включають:

  • Мінімальний мінімум для спільних закупівель оборонного обладнання та повернення назад тенденції до придбання військових систем у постачальників, які не входять до ЄС, щоб від третини до половини вартості оборонного ринку ЄС припадало на торгівлю всередині ЄС.
  • Механізми, що забезпечують негайне нарощування критично важливих поставок у разі нестачі або кризи та оперативне виявлення критичної залежності від третіх країн
  • Розширення доступу промисловості до фінансування та програм ЄС і створення нових партнерств у галузі оборони та безпеки
  • Визначення флагманських проєктів, на яких слід зосередити зусилля і ресурси.

Відповідно до стратегії, Євросоюзу необхідно мати можливість масового виробництва оборонного обладнання, такого як боєприпаси і безпілотники. Європа також має захистити свій доступ до морського, повітряного, кібернетичного і космічного просторів.

Єврокомісія запропонує створити новий орган для координації інвестицій під назвою Рада з оборонної промислової готовності, щоб поліпшити співпрацю між державами-членами та комісією. Рада також стежитиме за критично важливими продуктами і ланцюжками поставок.

ЄС також пропонує визначити флагманські проєкти, як-от кібернетичний щит, інтегрована європейська система протиповітряної та протиракетної оборони, розробка датчиків, які дають змогу блоку виявляти, аналізувати та реагувати на загрози в космосі, а також захист критичної інфраструктури.

Аватар Skibair Ирина Скиба / Skibair
Журналист ATinform

27.02.2024 в 17:39
0.0 из 5 // 0 оборонно-промислове виробництво, ЄС
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.