Як правильно вибрати козловий кран

ATinformТехно 28.06.2022 в 12:50414Обсудить
Як правильно вибрати козловий кран
Ілюстрація
На думку більшості експертів у галузі вантажопідйомної техніки, найкращими у плані якості, надійності та безпеки на сьогодні є козлові крани.

На вітчизняному ринку вантажопідіймального кранового обладнання є велика кількість пропозицій щодо продажу кранів козлового типу. До реалізації пропонуються як нові, так і капітально відремонтовані козлові крани. У пріоритеті, звичайно, нова підйомно-транспортна техніка із довгостроковими гарантіями виробника.

Відповідно до загальноприйнятої класифікації козлові крани — https://kzpto.com.ua/uk/kozlovi-krani/ відносяться до групи кранів мостового типу — у них усіх головним компонентом є міст, на який підвішується вантажопідйомний механізм (найчастіше це електроталь) із вантажозахоплювальним пристроєм. Міст у козлових кранів з обох боків спирається на опори, внизу яких є колеса, за допомогою котрих кран переміщається по рейках, закріплених на бетонному фундаменті.

Що потрібно враховувати при виборі козлового крана?

При виборі козлового крана насамперед слід прораховувати економічну доцільність придбання тієї чи іншої моделі. При цьому слід враховувати низку факторів, у тому числі:

  1. Передбачувана максимальна вага переміщуваних вантажів. Фахівці провідного українського виробника вантажопідйомних кранів — ТОВ «Київський завод підіймально-транспортного обладнання» рекомендують вибирати крани з номінальною вантажопідйомністю, що на 15-20% перевищує максимальну вагу вантажів. У цьому випадку кран буде мати необхідний запас потужності, завдяки чому основні його компоненти менше зношуватимуться і, відповідно, збільшиться міжремонтний період. Вантажопідйомність сучасних козлових кранів може сягати 100 і більше тонн.
  2. Можлива максимальна висота підйому вантажу. Звичайно, цей параметр не повинен бути завищеним, а відповідати реальним потребам. У більшості кранів козлових висота підйому – до 30 метрів (хоча за потреби може бути й більше).
  3. Необхідна ширина прогону. Зазвичай вона становить до 40 метрів. Але бувають козлові крани спеціального призначення, які мають ширину прольоту – 100 і більше метрів.
  4. Бажаний спосіб керування козловим краном. Конструктори КЗПТО пропонують три можливі варіанти. На великих кранах, призначених для обслуговування великих за розміром майданчиків, до мосту може кріпитися кабіна кранівника, у якій встановлюється пульт управління (кабіна за бажанням замовника може бути оснащена обігрівачем і кондиціонером). Також можливе дистанційне керування з підлоги – з використанням сучасної системи радіокерування. Третій можливий варіант, який у козлових кранах застосовується досить рідко (і тільки на порівняно невеликих робочих майданчиках), – керування за допомогою провідного підвісного пульта.
  5. Вид і особливості переміщуваних вантажів. Залежно від цього козлові крани можуть комплектуватися гаками, гаковими підвісками, спредерами, грейферами, електромагнітами, захоплювачами різних конструкцій тощо.

З метою забезпечення максимальної безпеки при виконанні підйомно-транспортних робіт крани козлового типу можуть додатково оснащуватися обмежувачами вантажопідйомності, кінцевими вимикачами пересування та підйому-опускання, термозахистом двигуна, звуковою та світловою сигналізацією, головними контакторами у ланцюзі, а також іншими подібними пристроями.

На думку більшості експертів у галузі вантажопідйомної техніки, найкращими у плані якості, надійності та безпеки на сьогодні є козлові крани, що випускаються на Київському заводі підіймально-транспортного обладнання, — вони повністю відповідають європейським стандартам. Детальніше ознайомитись із особливостями та можливостями сучасних козлових кранів можна на сайті КЗПТО. Посилання — тут.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

28.06.2022 в 12:50
4.8 из 5 // 4 кран, козловий кран
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.