Хто винен у ваших невдачах

ATinformСтатьи 08.02.2023 в 13:51408Обсудить
Хто винен у ваших невдачах
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Коли ви шукаєте проблему лише в собі — у вас розвинутий внутрішній локус контроля. Це помилкова позиція, яка не призводить ні до чого доброго.

Задайте собі просте питання — коли вам щось не вдається, кого ви подумки звинувачуєте? Себе чи оточуючих? Знаєте, чому при виникненні критичної ситуації людина перестає мислити аналітично? Тому що вмикається локус контроля. Це схильність людського мозку винуватити в тому, що відбувається, себе чи оточуючих. Залежно від цього розділяють «внутрішній» і «зовнішній» локус.

Внутрішній локус контролю — «я у всьому винен»

Коли ви шукаєте проблему лише в собі, це означає, що у вас розвинутий внутрішній локус контролю. Це дуже помилкова позиція, яка не призводить ні до чого гарного. Адже коли людина починає шукати проблему лише в собі, у неї формується комплекс неповноцінності. Також внутрішній локус контролю може спровокувати:

  • заниження самооцінки;
  • замкнутість у собі;
  • втрату зацікавленості до життя;
  • депресивні стани.

Зрозумійте, усі помиляються. Але не потрібно кожен раз, коли трапилася невдача, винуватити лише себе. Якщо на фоні цього у вас розвинеться тривожний розлад, краще від цього нікому не буде.

Але у всьому є і свої плюси. Такі люди вимогливіші до себе, а отже дуже точно і правильно виконують свою роботу, як у професійній сфері, так і вдома. У них усе чітко і продумано. Але якщо ця точність призведе до стресу чи нервового зриву, чи потрібна вона? Це риторичне питання, яке потрібно лише для того, щоб ви замислилися над своїм світосприйняттям, і не потребує відповіді.

локус контролю

Зовнішній локус контролю — «це все вони»

Інша справа, коли ви починаєте винуватити інших. Це теж провальна позиція, бо так можуть порушитися взаємовідносини з оточуючими та близькими вам людьми. Часто люди із зовнішнім локусом контролю вірять у гороскопи, і кожному своєму успіху чи невдачі приписують положення зірок. У результаті життя починає повністю залежати лише від того, що буде написано в гороскопі на сьогодні, а не від реального положення справ.

Починайте мислити більш критично. Коли сталася неприємна подія, не варто шукати винних. Треба більше думати про те, як вийти із цієї ситуації, ніж віднайти причасних. Тим паче за статистикою, більше неприємних моментів виникають через зовсім не підвладні нікому причинам, томі й звинуватити немає кого, та й немає в цьому жодної потреби.

Привчіть себе аналізувати кожен критичний випадок життя вже після того, як подія відбулася. Згодом ви зрозумієте, що інколи сьогодення — це результат сукупності багатьох чинників, а не чиясь вина.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

08.02.2023 в 13:51
4.7 из 5 // 3 локус контролю, саморозвиток, невдачі
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.