Китай відігнав американський есмінець у Південно-Китайському морі, у США заперечують

ATinformМир 13.05.2024 в 14:34281Обсудить
Китай відігнав американський есмінець у Південно-Китайському морі, у США заперечують
Фото: Getty Images
Китай претендує на великі ділянки Південно-Китайського моря, зокрема на райони, на які претендують Філіппіни, В'єтнам, Індонезія, Малайзія та Бруней

Китайські військові заявили, що відігнали від берегів країни американський есмінець у Південно-Китайському морі, який начебто "посягав на суверенітет і безпеку". У ВМС США спростували атаку і підкреслили, що корабель перебував там легально. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Командування Південного театру Народно-визвольної армії Китаю повідомило, що китайські військові уважно стежили та "відігнали" есмінець ВМС США Halsey, який увійшов до територіальних вод Парасельських островів у Південно-Китайському морі. За словами військових, дії США "серйозно посягають на суверенітет і безпеку Китаю".

"Це ще один залізний доказ їхньої навігаційної гегемонії та мілітаризації Південно-Китайського моря", - заявили вони, додавши, що їхні війська перебуватимуть у стані підвищеної готовності і захищатимуть національну безпеку.

У заяві ВМС США повідомили, що есмінець відстоював навігаційні права і свободи у Південно-Китайському морі поблизу Парасельських островів "відповідно до міжнародного права".

USS Halsey покинув цей район після завершення операції і продовжив свій шлях у Південно-Китайському морі, йдеться у заяві.

Остання суперечка між Китаєм і США відбулася на тлі посилення напруженості в стратегічному Південно-Китайському морі, коли союзник США - Філіппіни - втягнуті в гостру дипломатичну суперечку з Пекіном через спірні води в регіоні.

Китай претендує на великі ділянки Південно-Китайського моря, зокрема на райони, на які претендують Філіппіни, В'єтнам, Індонезія, Малайзія та Бруней. У 2016 році Постійна палата третейського суду постановила, що претензії Пекіна не мають під собою жодних підстав згідно з міжнародним правом.

Аватар Skibair Ирина Скиба / Skibair
Журналист ATinform

13.05.2024 в 14:34
5.0 из 5 // 1 Південно-Китайське море, есмінець, Китай
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.