Коли варто звернутися до лікаря-подолога

ATinformСтатьи 28.04.2023 в 09:28951Обсудить
Коли варто звернутися до лікаря-подолога
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Багато людей ігнорують догляд за ногами, поки не стає занадто пізно, тому якщо ви маєте проблеми зі стопами, не зволікайте зі зверненням до подолога.

Подолог — це лікар, який спеціалізується на лікуванні захворювань стопи. Він вивчає анатомію ніг і стоп, захворювання нижніх кінцівок та шкірні захворювання, що вражають стопи.

Ціни на послуги подологів можна переглянути тут, а в цій статті опишемо проблеми, з якими варто звертатися до фахівця.

Діабет

Проблеми зі стопою у діабетиків поширені через поганий кровообіг та оніміння, які часто супроводжують ушкодження нервів, спричинене діабетом. Якщо у вас діабет, вам слід запланувати зустріч з подологом, щоб перевірити стан вашого здоров'я та подивитися, як захворювання впливає на ваші стопи.

Найпоширенішою процедурою, до якої вдаються діабетики, є професійний медичний педикюр.

Він є запобіжним заходом, оскільки зміни, помічені на ранній стадії, можна усунути до того, як виникнуть ускладнення.

Важливо, щоб педикюр виконувався стерилізованим інструментом. Будь-які потовщення шкіри і мозолі необхідно усувати, оскільки надмірний тиск на нерви і вени може призвести до подальших ускладнень — виразок.

Нігті мають бути підстрижені до потрібної довжини, а гострі краї згладжені. Для діабетиків також має велике значення масаж, тому що їхні ноги схильні до утворення набряків.

Епідермофітія стопи

Якщо ви лікувалися від епідермофітії стопи у дерматолога, і вам не стало краще, вам може знадобитися подолог для надання медичної консультації. Епідермофітія стопи зазвичай є результатом грибка, але бактеріальні інфекції часто можуть імітувати симптоми грибкової інфекції. У вас може бути шкірна інфекція стопи або пальця ноги, яка викликає свербіж, біль та почервоніння.

Врослі нігті

Врослий ніготь виникає, коли краї нігтя вростають у шкіру пальця ноги. Коли ніготь прориває шкіру, виникає запалення. Спочатку це явище може завдавати лише незначного дискомфорту, проте це може прогресувати до сильного запалення та інфекції, болю та набряку, які не проходять без лікування. Іноді врослі нігті на ногах є спадковим захворюванням, але інші захворювання також можуть сприяти розвитку, і особливо схильні до цього спортсмени.

Раннє виявлення та лікування врослого нігтя значно знизить ймовірність такого втручання, як операція. Існує широкий спектр доступних варіантів лікування, і подолог допоможе запропонувати найкраще в залежності від того, наскільки далеко зайшла проблема.

лікар-подолог

Це може бути виписування ліків, які допоможуть зменшити біль та запалення у пальці ноги та суглобі, корекція скобою. Також може знадобитися видалити частину нігтя, щоб він зажив.

Мозолі

Основною причиною появи мозолів та натоптишів є затвердіння шкіри у певній ділянці. Коли мозоль стає занадто товстою, пацієнт починає відчувати біль та дискомфорт. Деякі місцеві ліки можуть допомогти в лікуванні цієї проблеми, але може знадобитися невелика операція або місцева санація рани, якщо вона не реагує на медикаменти.

Бурсит

Бурсит — тверда шишка, яка утворюється на зовнішньому боці суглоба великого пальця ноги. Це утворення змушує палець ноги згинатися щодо інших. Коли воно стає більшим, то запалюється і завдає хворобливих відчуттів.

Згодом це може ускладнити носіння взуття, вплинути на здатність займатися фізичною діяльністю. Подолог може провести огляд стопи та зробити інші тести, щоб визначити, наскільки серйозний бурсит та як найкраще його лікувати. Часто пацієнтам призначаються ортопедичні устілки для полегшення болю, тейпування, фізіотерапія та ліки. Якщо жоден із перерахованих методів лікування не допомагає, бурсит видаляється хірургічним шляхом. Для цього подолог направить вас до хірурга.

красиві ніжки

Грибок

Грибок нігтів на ногах — поширена проблема, яка може виникнути у будь-якому віці. Зазвичай він починається як шкірна інфекція і схожий на епідермофітію стопи, але особливо вражає нігті. Як правило, грибок починається під складкою на кінці нігтя і з часом продовжує рости під нігтем, викликаючи зміну його зовнішнього вигляду.

У ході цього процесу ніготь зазвичай стає коричневим або жовтим, а також може потовщуватися і деформуватися. Грибок лікується протигрибковими препаратами, хоча в крайніх випадках може знадобитися повне видалення нігтя.

Бородавки

Бородавки — це невеликими нарости, які розвиваються після зараження шкіри вірусом. Хоча бородавки можуть утворюватись у будь-якому місці стопи, більшість із них з'являється на підошві. Ці нарости можуть зникнути самі собою, проте пацієнти зазвичай хочуть швидко вирішити проблему з допомогою видалення.

З метою повного позбавлення бородавки лікар складає спеціальний план лікування. Можуть бути призначені мазі для місцевого застосування, кріотерапія чи пероральне лікування. Іноді бородавку доводиться видаляти хірургічним шляхом.

Багато людей ігнорують догляд за ногами, поки не стає занадто пізно, тому якщо ви маєте проблеми зі стопами, не зволікайте зі зверненням до подолога. Сертифікований фахівець допоможе вам відчути себе краще, якщо вам потрібне лікування.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

28.04.2023 в 09:28
5.0 из 5 // 6 лікар-подолог, подолог
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.