Посилення військової співпраці між Росією та Алжиром викликає занепокоєння Заходу

ATinformМир 30.11.2022 в 14:18405Обсудить
Посилення військової співпраці між Росією та Алжиром викликає занепокоєння Заходу
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
У Європі Алжир розглядається як альтернатива РФ – заміна поставок на енергетичному ринку.

Росія активізує військову співпрацю з Алжиром, щоб компенсувати економічні збитки від санкцій, запроваджених за війну проти України. Зараз Алжир обговорює десятирічний контракт на закупівлю російських озброєнь. Про це пише видання Insight News Media.

Співпраця Алжиру з Росією

Москва та Алжир підтримують міцні військові та зовнішньополітичні зв'язки. Алжир імпортує близько 80% озброєнь з Росії і є третім за величиною імпортером таких озброєнь після Індії та Китаю. Обговорюється 10-річний контракт на закупівлю російської зброї на суму до $17 млрд, що передбачає  придбання підводних човнів, винищувачів Су-57, бойових літаків, систем ППО С-400. 

У 2022 році Алжир двічі утримався при голосуванні за резолюції ООН, що засуджують війну Росії проти України.  З іншого боку, Росія вирішила зайняти нейтральну позицію в конфлікті Алжира навколо Західної Сахари. 

Спільні військові навчання Алжиру і Росії

У вересні та жовтні Алжир взяв участь у російських військових навчаннях «Восток-2022» та в Середземному морі. 15 листопада Росія та Алжир розпочали спільні військові навчання поблизу кордону Алжиру з давнім ворогом Марокко, що викликало побоювання на Заході. Це є ознакою того, що військове співробітництво між двома країнами швидко розвивається.

Алжир офіційно звернувся 7 листопада з проханням приєднатися до БРІКС – групи у складі Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, яка є альтернативою західним інтеграційним платформам. У зв'язку з війною в Україні та перериванням ланцюгів постачань інтерес Алжиру до організації БРІКС зумовлений насамперед відносинами з Китаєм для збільшення імпорту озброєнь з Китаю. 

Зміцнення економічних зв’язків Європи з Алжиром  

У Європі Алжир розглядається як альтернатива Росії – заміна російських поставок на енергетичному ринку. За 1 півріччя 2022 року алжирська державна нафтогазова корпорація Sonatrach майже вдвічі збільшила доходи у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. Однак, зміцнюючи економічні зв'язки з Європою, Алжир одночасно посилює військову взаємодію з Росією.

Чому Алжир звертається до Росії?

Отже, війна між Росією та Україною та напруженість у відносинах між Москвою і Заходом є вигідними для Алжиру. У складній ситуації з Марокко Алжир прагне посилити свою армію, для чого спирається на партнерство з Москвою для досягнення мети – стати членом БРІКС.  

Депутати Європарламенту закликають ЄС відреагувати на військові відносини Алжиру з Москвою. Адже Алжир став третім за величиною одержувачем російської зброї у світі. Уряд США теж занепокоєний та погрожує Алжиру санкціями. Такий крок може відвернути Алжир від занадто тісної співпраці з російським режимом, який наближається до краху.

Джерело: https://insightnews.media/increasing-military-cooperation-between-russian-and-algeria-worries-the-west/

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

30.11.2022 в 14:18
0.0 из 5 // 0 Росія, Алжир
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.