Сучасні особливості УЗ датчиків

ATinformТехно 20.11.2022 в 23:20381Обсудить
Сучасні особливості УЗ датчиків
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Щоб забезпечити ефективність роботи сканера, необхідно правильно вибирати модель датчика.

Невід'ємний елемент будь-якого ультразвукового сканера – це спеціальний датчик. Наразі такі деталі випускають багато компаній, але найбільшою популярністю користуються портативні ультразвукові датчики Leltek, які можна знайти на сайті Харвінд та придбати. Але щоб забезпечити ефективність роботи сканера, необхідно правильно вибирати модель датчика.

Основні види датчиків

Нині є кілька видів, кожен із яких має свої особливості.

Конвексний

Завдяки тому, що частота такого датчика варіюється в діапазоні від 2,5 до 7,5 МГц, його застосовують дослідження тих органів, які розташовані досить глибоко. Нерідко конвексний датчик використовують, якщо потрібно оцінити стан кульшових суглобів, черевної порожнини, а також сечостатевої системи.

Лінійний

Основна перевага такого датчика – це можливість дослідження деяких органів. Але через те, що даний датчик постійно контактує з тілом, існує ймовірність спотворення даних. Тому періодично виникає потреба у проведенні додаткових досліджень.

Секторний

Так як розміри датчика та зображення суттєво відрізняються, застосовується він нечасто. Саме тому фахівці намагаються користуватись таким датчиком, коли потрібно виконати огляд невеликого органу на певній глибині.

Біплановий

Даний датчик поєднує кілька різновидів випромінювачів, що дозволяє робити оцінку не тільки поперечного, а й поздовжнього зрізів. Нещодавно були представлені датчики, за допомогою яких можна виконувати діагностику в трьох площинах.

Олівцевий

Їх застосовують, якщо необхідно застосовувати для дослідження магістральних судин, зосереджених у шиї, а також у кінцівках.

Сучасні особливості УЗ датчиків

Популярні технології виготовлення сучасних датчиків ультразвукових

Сьогодні під час виготовлення датчиків застосовують різні технології. Але є кілька найбільш затребуваних:

  1. Стандартні. Вони відрізняються невисокою вартістю, оскільки їх виробництвом займаються багато компаній.
  2. Монокристалічні. Для їхньої підготовки застосовується один кристал. Це дає можливість отримувати якісну картинку. Додаткову обробку можна здійснювати за допомогою комп'ютерів.
  3. Матричні. Вони вважаються найсучаснішими. Саме тому з їх допомогою можна отримати високоякісні та насичені зображення.

Перед тим як вибрати і придбати ультразвукові датчики, потрібно звертати увагу на основні акустичні, а також геометричні параметри. Додатково варто оцінювати радіус кривизни та кут огляду.

Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист ATinform

20.11.2022 в 23:20
0.0 из 5 // 0 датчики, Медицина, УЗД
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.