Із чого зроблений корпус iPhone 15 Pro та навіщо він потрібний? Користь та головний недолік

ATinformТехно 08.12.2023 в 18:02550Обсудить
Із чого зроблений корпус iPhone 15 Pro та навіщо він потрібний? Користь та головний недолік
© iPhone 15 Pro / Світлина: ITC
Дізнайтесь, що цікавого відомо наразі про титан iPhone 15 Pro, походження, властивості, кольори та що очікувати від матеріалу в майбутніх айфонах.

На презентації Apple розробники активно розповідали, чому в iPhone 15 лінійки Pro вони вирішили перейти на титан замість сталі. У нього «ідеальний баланс між вагою, щільністю та стійкістю». Але чого Apple не сказала, то це супутніх з переходом особливостей. Зокрема, раніше компанія вже розкривала подробиці, настільки складно втілювати нові відтінки сталі. А як справи з титаном, якщо з появою iPhone 15 Pro ми побачили 4 невиразні кольори? Наскільки дорожчим є використання саме титану, де його роблять? Та що очікувати в наступних поколіннях смартфонів Apple?

Розповідають експерти AVIC, магазину електроніки, гаджетів та техніки з Харкова. Почнемо з короткого огляду походження самого матеріалу, титан. 

6% світового титану виробляють в Україні 

У природному вигляді титан схожий на сірі камінці. Далі їх перетворюють на титанову губку, з якої потім виробляють сплави. Щоб отримати сплав Grade 5, який використовують в iPhone 15 Pro, змішують титан, алюміній та ванадій у пропорціях 90-6-4. Такий мікс необхідний, бо титан, який використовується в iPhone, проходить дві стадії обробки: на першій — він укріплюється алюмінієм, а на другій — ванадієм. Після цього матеріал стає міцнішим за будь-який з цих трьох компонентів.

Головні постачальники титану у 2023 році: Китай (58%), Японія (19%), інші — 23%. Україна в цьому списку займає 6% від видобутку у світі. 

Ціна iPhone 15 Pro майже як пристроїв зі сталлю 

У iPhone з моделі X до 14 Pro використовувалася не проста, а хірургічна сталь. Така залежно від металу коштує близько $2000 за тонну. Титан класу 5 (Grade 5) коштує від $1000 до $3000, залежно від постачальника. Тобто, хоча Apple каже, що це найбільш преміальний метал в їхніх смартфонах, на практиці, схоже, якщо він і дорожчий, то не на багато. Власне це ми бачимо з ціни Айфона, яка порівняно з попередником зросла, але розумно. 

Наскільки iPhone полегшав? 

iPhone 15 Pro

Якщо брати актуальні моделі iPhone з екраном 6,1 дюйма, тенденція така:

  • 12 Pro: 189 г;
  • 13 Pro: 204 г;
  • 14 Pro: 206 г;
  • 15 Pro: 187 г.

На папері різниця невелика в порівнянні з лінійкою iPhone 12, але врахуйте такі фактори.

15 Pro товщий майже на міліметр (7,4 проти 8,25), однак і його батарея стала місткішою на 15%: 3274 мАг проти 2815 мАг. 

Кольори iPhone 15 Pro

На презентації Apple прямо сказали, що для зовнішньої обробки титану компанія використовує не анодування металу (електрохімічна обробка), а PVD-покриття (вакуумне напилення).

Для PVD покриття майбутній зовнішній метал під вакуумом перетворюють на пил, а потім при температурі від 400 до 600 градусів атом за атомом наносять на підготовлений відполірований титан.

На практиці це означає, що колір айфона залежить від металів, що використовуються для його фарбування. Наприклад, реально отримати навіть золотий колір, і він 100% буде в одному з наступних поколінь iPhone. Для цього при напиленні виробникам знадобиться використати азот з утворенням нітриду титану. Хіміки зрозуміють) Більше того, не дивно, що перший титан виявився синім. Це популярний колір у PVD-покритті.

Щодо інших відтінків, то є питання. Apple самі розробляють багато формул для фарбування металів, і наразі, можливо, вже щось заготовили. З тих, що доступні на ринку прямо зараз — це різні варіації сірого, бронзового, синього та золотого, будь-який інший відтінок потребує нових технологій. 

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro: настільки стійкий до подряпин та падінь?

Якщо ви хоч раз робили глибоку вм'ятину на своєму кольоровому iPhone Pro, то бачили, що шар фарби там насправді невеликий. У iPhone 15 Pro він, швидше за все, ще тонший. До тертя шар атомів фарби стійки, він є буквально частиною металу і не зітреться сам по собі. Але до сколів титан стійкий приблизно так само, як і сталь, тому будь-яке падіння на підлогову плитку, асфальт або землю з камінням оголюватиме його натуральний кремовий відтінок.

Отже, надто сподіватися на суперміцність Айфона 15 Про не варто. Звісно, титан не погнеться, якщо на нього випадково сісти, але найтендітнішим елементом все ж лишається скло смартфона. 

Що буде після титану?

Вольфрам дешевший і міцніший, ніж титан. Він стійкіший до подряпин, покриття на ньому тримається краще, але він важчий. Чи застосує його Apple, мабуть, не знають навіть вони самі. Джонні Айв мріяв створити смартфон зі скла, тому, можливо, наступною оболонкою, буде саме воно, якесь нове й укріплене.

Поки що рішення Apple так швидко замінити сталь на титан виглядає підозрілим. Так, сталь була в преміальних версіях вже 6 років, і це найдовший період використання одного і того ж металу в топовій моделі для Apple, але титан виглядає ультимативним рішенням, після якого з точки зору легкості та репутації доведеться йти назад. Або в компанії щось знають, або пішли на відчайдушний крок заради продажу.

Ще один варіант: на нас чекає відкат до алюмінію. Apple не просто так сказала, що поточний iPhone 15 Pro найлегший Pro «поки що». Якщо компанія винайде стійкіше глянцеве покриття алюмінію, ніж було в легендарному і єдиному у своєму роді iPhone 7 в кольорі «чорний онікс», це буде прорив.

Але поки що чекати на інновації варто лише в методах забарвлення. Вангуємо, що улюблений «Золотий» повернеться, а ось чи побачимо ми червоні, фіолетові та зелені титанові моделі, питання відкрите.

А поки в Apple займаються розробкою нових варіантів корпуса, можна насолодитись довершеністю титану Айфон 15 Про. Принаймні, нічого подібного світовий ринок більше не пропонує. В магазині електроніки AVIC представлено всі конфігурації даного пристрою за вигідними цінами.

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

08.12.2023 в 18:02
4.5 из 5 // 8 смартфон, iPhone 15 Pro
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.