Порівняльний аналіз університетських ступенів

ATinformСтатьи 27.04.2023 в 17:45854Обсудить
Порівняльний аналіз університетських ступенів
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Різниця між університетськими ступенями може полягати в особливостях отримання різних освітніх та кваліфікаційних рівнів.

Вища освіта є одним із найбільш важливих складників системи освіти кожної країни. Навчаючись в університеті, у людей формуються певні знання, уміння і навички. Отримавши диплом будь-якого рівня, свої знання можна буде застосувати на практиці, тобто отримати роботу відповідно до свого виду діяльності. 

Різниця між університетськими ступенями може полягати в особливостях отримання різних освітніх та кваліфікаційних рівнів. Це конкретні якості, які визначають у випускників університету рівень сформованості отриманого багажу знань, досвіду, ерудиції та навичок, котрі дозволяють людині брати на себе обов’язок виконання різних завдань у сфері своєї професійної діяльності. 

У різних країнах є певні відмінності в особливостях формування системи ступенів вищої освіти. У деяких країнах, наприклад, усі вищі навчальні заклади є державними установами, які фінансуються з державного бюджету. Ступеневу систему всіх навчальних курсів розробляють спеціальні регулюючі органи, що взаємодіють з відповідними міністерствами. Після закінчення вишу випускники можуть отримати ступені двох видів. Перший ступінь присвоює університет, другий ступінь може присвоїти держава (такий ступінь має відповідати єдиному стандарту). Порівняємо університетські ступені в Україні та Великій Британії. 

Ступені здобуття вищої освіти в Україні

В Україні першим ступенем здобуття вищої освіти є освітньо-кваліфікаційний рівень Молодшого спеціаліста. Другим ступенем є рівень Бакалавра, третім — диплом Магістра. Українська система освіти характеризується розгалуженою схемою. 

Затвердження доволі обширної ступеневості вищої освіти визначає певну принциповість, підкреслює рівність та свободу вибору, адже ці чинники забезпечують людину можливістю отримання освіти належно до її професійного й розумового потенціалу й дозволяє самостійно вибрати, який університетський ступінь їй потрібен. 

Ступені здобуття вищої освіти в Україні

Система вищої освіти в Україні передбачає такі терміни навчання для отримання певного кваліфікаційного рівня: 

  1. Ступінь молодшого спеціаліста (база отримання — повна загальна середня освіта) — 3 роки;
  2. Ступінь бакалавра (базі отримання — повна загальна середня освіта) — 4 роки, молодший спеціаліст — 2-3 роки;
  3. Ступінь магістра (база отримання — диплом бакалавра) — 1 або 1,5 роки.

В українських вишах підготовка фахівців здійснюється за 70 напрямками, що включають більше 500 спеціальностей. 

Ступені здобуття вищої освіти у Великій Британії

Університети Великої Британії являють собою великі навчальні комплекси. Вони складаються з коледжів, інститутів, магістерських та докторських шкіл, обсерваторій. Британські вищі навчальні заклади мають доволі високий рівень автономності. 

Студенти університетів у Британії насамперед мають можливість отримати першу ступеневу кваліфікацію — диплом бакалавра. Гуманітарні, природничі та педагогічні спеціальності передбачають отримання кваліфікації бакалавра протягом 2-3 років. Що стосується студентів архітектурних, інженерних факультетів та спеціальності “Менеджмент”, то термін навчання складає 3-4 роки. Найдовше навчаються студенти, що обрали ветеринарію й медицину, а саме 5-6 років.

З дипломом бакалавра можна отримати наступний університетський ступінь — магістерський. Щоб отримати кваліфікацію магістра, потрібно протягом 2-3 років викладати, вивчати та досліджувати одну або групу дисциплін. 

Щоб перейти з першого ступеня до другого, треба отримати диплом з відзнакою. Але можливі також випадки, коли людину приймають на другий університетський ступінь при наявності немалого досвіду роботи, але без диплома бакалавра. 

Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

27.04.2023 в 17:45
5.0 из 5 // 2 університети, ступені, вища освіта
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.