Пахова грижа: лікування та діагностика

ATinformСтатьи 30.10.2021 в 11:37419Обсудить
Пахова грижа: лікування та діагностика
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Як розпізнати пахову грижу, коли йти до лікаря, і чи потрібна операція?
Пахвинна грижа — це зміщення вмісту черевної порожнини (найчастіше кишечника) через пахвинний канал. Грижа у дитини є досить поширеним явищем. Як правило, проявляється ще перед першим роком життя, і вражає частіше за хлопчиків, ніж дівчаток. Як її розпізнати, коли йти до лікаря, і чи потрібна операція?

1. Коли варто говорити про грижу?

Грижею називається патологічний вміст порожнини тіла. В основному це стосується черевної порожнини, в якій відбувається аномальне зміщення внутрішніх органів або їх частини в місця, де не повинні розташовуватися. Органи проникають через отвір або слабке місце у м'язах чи сполучній тканині.

Грижі можна розділити на кілька видів:
  • зовнішні / внутрішні,
  • вроджені / придбані,

2. Чим характеризується пахова грижа?

Процес формування пахвинної грижі найпростіше пояснити з прикладу хлопчиків. У період внутрішньоутробного життя їх статеві органи протягом деякого часу перебувають у животі, а потім спускаються в мошонку через пахвинний канал. Щілина, в яку ядра потрапляють у потрібне місце має заростати. Якщо так не відбувається, утворюється грижа.

Пахвинна грижа — це, безумовно, найпоширеніша родова травма у дітей. Вражає переважно хлопчиків, а за статистикою від 3 до 4% усіх немовлят. Слід зазначити, що значно частіше грижа виникає у недоношених дітей.

3. Як можна її розпізнати?

Найбільш поширеним симптомом пахвинної грижі є поява м'якого горбка вище за пах. Часто грижа має настільки невеликі розміри, що батьки дізнаються про неї під час планових медичних оглядів. Шукати його треба у хлопчиків на межі лобка до мошонки, а у дівчаток-в межах лобка у напрямку губи вульви.
пахова грижа
Пухлість поводиться дуже своєрідно:
  • при плачі, крику чи кашлі дитини, горбок збільшується, у стані спокою (наприклад, під час сну) — зменшується.
Горбок може з'являтися і зникати. Однак його тимчасова відсутність не означає одужання. Природа сама не виправить свою помилку, а щілина в паху не заросте сама по собі.

4. Небезпечні наслідки грижі

  • Найнебезпечнішим ускладненням пахвинної грижі є її защемлення. Кожна грижа має ворота, канал, мішок та вміст. У хлопчиків у мішок грижі найчастіше потрапляють петлі кишечника, і це може мати дуже небезпечні наслідки.
  • Грижа може викликати симптоми непрохідності кишечника.
  • У дівчаток відзначається пружний горбок на межі лобка та вульви. У мішку грижі можна знайти також зав'язь, а у разі тривалого затискання грижі, це може призвести навіть до некрозу.

5. Діагноз — пахова грижа. Що далі?

Діагностика пахвинної грижі є показанням для оперативного лікування. Невідкладного лікування потребують діти. Інші процедури можна виконати у плановому порядку, також у рамках «хірургії одного дня». Записатися на планову операцію з видалення пахової грижі в Києві можна за посиланням — https://vashdoctor.kiev.ua/operacii/paxovaya-gryzha/.

В даний час застосовуються два альтернативні методи оперативного лікування. Перший полягає в надрізанні шкіри в паху, розтину пахового каналу. Другий це лапароскопічний метод, застосовується в основному у дітей старше 6 місяців.
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред ATinform

30.10.2021 в 11:37
0.0 из 5 // 0 пахова грижа
Комментариев нет.
Войдите, чтобы оставить комментарий.